Connect with us

Pemakanan

Amalan Minum Minyak Zaitun Melegakan Sembelit

Sembelit merupakan masalah yang biasa berlaku samada berpunca daripada kekurangan serat (fiber), dehidrasi, penyakit seperti kanser kolon atau ubat-ubatan. Sembelit ditakrifkan sebagai kekerapan membuang air besar kurang daripada 3 kali seminggu dan/atau kondisi najis yang keras dan kering.

Walaupun masalah sembelit selalunya tidak berbahaya atau mengancam nyawa, ia boleh menyebabkan ketidakselesaan akibat kembung perut, pening dan sakit perut.

Sembelit yang tidak dirawat boleh menyebabkan keadaan berikut :

 • Buasir : Meneran semasa membuang air besar menyebabkan salur darah (vein) membengkak
 • Luka pada dubur
 • Bahagian usus rektum beralih dari posisi asal akibat tekanan yang terlalu tinggi (rectal prolapse)

Minyak Zaitun Sebagai Pelincir Usus

Minyak zaitun merupakan minyak yang selamat digunakan samada diminum mentah atau dicampur ke dalam makanan. Kandungan lemak mono tak tepu membantu melicinkan usus untuk memudahkan pergerakan tinja. Ia juga membantu penyerapan air supaya najis menjadi lebih lembut.

Minyak zaitun juga berfungsi sebagai anti-keradangan, memelihara usus daripada bengkak dan memudahkan penghadaman secara tak langsung. Selain itu, minyak zaitun juga merangsang pengeluaran hempedu dan enzim-enzim penghadaman menjadikan proses penghadaman lebih efektif.

Cara Minum Minyak Zaitun

Berikut ialah beberapa kaedah yang boleh digunapakai untuk memanfaatkan kelebihan minyak zaitun.

 • Minum minyak zaitun tanpa campuran lain
  Minum 1 sudu besar minyak zaitun sebelum sarapan setiap hari. Ini ialah rutin vokalis terkenal, Amy Search untuk menjaga kesihatan jantung
 • Minyak zaitun dan perahan lemon
  Jika anda tidak gemar bau dan rasa minyak zaitun, cuba masukkan perahan lemon. Selain memberikan aroma yang lebih enak, lemon juga baik untuk mencuci usus.
 • Minyak zaitun dan yogurt
  Yogurt mengandungi bakteria yang baik untuk penghadaman. Campurkan 1 sudu besar minyak zaitun ke dalam secawan yogurt dan nikmati setiap pagi sebagai sarapan.
 • Minyak zaitun dan pisang
  Pisang merupakan buah yang kaya dengan serat dan potasium. Potasium merupakan zat yang membantu pergerakan usus dan melawaskan pencernaan. Hiris pisang nipis-nipis, campurkan satu sudu besar minyak zaitun dan makan bersama.
BACA JUGA  Posisi Buang Air Besar Terbaik Selepas Mencangkung, Untuk Yang Selalu Sembelit

Jenis-jenis Minyak Zaitun dalam Pasaran

Sebelum anda mengamalkan minyak zaitun sebagai sebahagian daripada rutin kesihatan, anda perlu tahu jenis minyak zaitun yang sesuai diambil kerana terdapat sekurang-kurangnya 5 jenis gred minyak zaitun dijual di pasaran. Tidak semua jenis ini sesuai untuk diminum.

Menurut International Olive Council, minyak zaitun dikelaskan mengikut standard berikut:

 1. Extra Virgin Olive Oil
  Ini merupakan jenis minyak zaitun yang terbaik dan paling sedap dari segi rasanya. Sebelum minyak zaitun diperakukan sebagai EVOO, ia mesti memenuhi syarat-syarat berikut:

  • Datang daripada perahan pertama buah zaitun, biasanya dalam¬† jangkamasa 24 jam selepas dituai.
  • Minyak tersebut tidak dihasilkan melalui proses kimia dan suhu semasa pemprosesan mestilah tidak melebihi 28 darjah Celcius.
  • Mempunyai tahap keasidan kurang daripada 0.8%.
  • Bebas daripada kerosakan dan menghasilkan rasa yang sedap serta aroma yang wangi.
 2. Virgin Olive Oil
  Juga melalui perahan pertama tetapi tahan keasidannya lebih tinggi iaitu sehingga 2%. Rasa dan baunya kurang berbanding EVOO.
 3. Refined Olive Oil
  Melalui pemprosesan selepas perahan pertama samada secara kimia, mekanikal dan suhu yang lebih tinggi. Mengandungi kandungan lemak dan kadar keasidan yang lebih tinggi. Kurang bau dan rasa.
 4. Pomace Oil
  Minyak yang terhasil daripada sisa-sisa buah zaitun seperti kulit dan biji. Rasanya tawar dan hampir tidak mempunyai antioksidan.
 5. Lampante Oil
  Dihasilkan daripada buah yang rosak atau pemprosesan buah zaitun yang tidak menepati piawaian. Tidak sesuai diminum oleh manusia.

Antara jenama minyak zaitun (EVOO) yang berkualiti tinggi ialah Sihate, iaitu minyak zaitun yang diimport dari Turki dan dijamin 100% asli bermula dari pokok sehingga minyak yang dikeluarkan tiba di Malaysia.

Minyak zaitun ini menjalani ujian makmal yang dibuat sebanyak 2 kali iaitu di luar negara dan semasa produk tiba di Malaysia di UNIPEQ, UKM. Melalui 2 ujian makmal ini, InsyaAllah minyak yang dibekalkan dijamin 100% asli dan tidak tercemar.

BACA JUGA  5 Petua Hilangkan Sembelit Bayi Yang Boleh Dilakukan Di Rumah

Whatsapp untuk maklumat lanjut

Kesan Sampingan Amalan Minum Minyak Zaitun

Walaupun minyak zaitun selamat untuk diminum dan diamalkan untuk mengatasi sembelit, ia tetapi memberikan kesan sampingan jika diambil secara berlebihan. Anggaran dos selamat bagi minyak zaitun ialah 1 sudu besar setiap hari.

Pengambilan yang berlebihan boleh menyebabkan masalah berikut :

 1. Cirit birit
 2. Perut memulas
 3. Kenaikan berat badan kerana 1 sudu minyak zaitun mengandungi 119 kalori (~100g nasi)

Pesakit kencing manis juga disarankan untuk mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum mengamalkan minum minyak zaitun kerana ia boleh menurunkan paras gula dalam darah.

Elakkan menggunakan minyak zaitun untuk merawat sembelit pada bayi dan kanak-kanak. Disarankan untuk memberi jus epal, puri atau jus prune dan buah-buahan berserat yang lain bagi membantu pergerakan usus dan pencernaan pada bayi dan kanak-kanak.

Kesimpulan

Minyak zaitun sesuai dijadikan alternatif kepada masalah sembelit yang anda alami, dengan syarat tidak digunakan secara keterlaluan. Selain mengatasi sembelit, anda juga akan mendapat manfaat sampingan yang lain seperti jantung lebih sihat dan mengurangkan keguguran rambut.